U zit nu hier: home / nieuws / waarom-vergeelt-witte-verf-binnenshuis
Geplaats op zondag, 28 december 2014 om 10:23:38

Waarom wit of een witte tint zoals bijvoorbeeld RAL 9010 vergeeld binnenshuis, en witte verf op terpentine basis nog sneller vergeelt als er geen zon- of daglicht bij kan komen? Dat wordt donkervergeling genoemd. Je ziet dit vooral in de sponningen en de binnenkanten van kelder- of toilet deuren. Witte verf die binnenshuis vergeeld is altijd verf opterpentine (alkyd) basis, dat is iets wat zeker is. Maar hoe kan het nou dat deze witte verf vergeeld binnenshuis?

Of u nu een professionele of DHZ-verf heeft gekocht, alle verf op terpentine basis vergeelt binnenshuis op plaatsen waar geen zonlicht bij komt. Verf op terpentine basis, ook wel Alkyd(hars)verf genoemd, mag sinds 2010 veel minder schadelijke inhoudstoffen bevatten dan daarvoor. Verfproducenten hadden het probleem van donkervergeling volledig onder controle maar de verf werd steeds schadelijker voor het milieu door meer vluchtige stoffen, waaronder terpentine.

In het kort
Europa vond het produceren van verf een te zware belasting voor mens en milieu en maakte daarom de VOS 2010 richtlijn. Dat houdt in dat er per liter verf minder Vluchtige Organische Stoffen mogen zitten. Alle fabrikanten moesten de samenstelling van de verf opnieuw formuleren. Dat betekend dat vooral het bindmiddel moest opnieuw worden geformuleerd. Het bindmiddel dat nu vooral gebruikt wordt bestaat nu grofweg uit phtaal-zuuranhy-dride, olievetzuur en glycerol. De vetzuurcomponent uit deze drie is de veroorzaker van de vergeling!

Sinds alkydhars verf dus aan de VOS 2010 richtlijn voldoet gebruiken verffabrikanten dus een bindmiddel voor alkydhars verf dat aan de regels van de Europese Unie voldoet maar die wel vergeelt binnenshuis. De verffabrikanten zijn op dit moment wel dichtbij een oplossing maar het laatste stukje ontbreekt. Sigma en Wijzonol zijn al een heel eind maar opgelost is het nog niet. Dus hier paar handige tips en antwoorden:

Hoe kan ik vergeelde verf behandelen?
Overschilderen met waterbasis verf ook wel acrylverf genoemd. Deze verf is vaak beter voor het milieu en sommige watergedragen verf is kindvriendelijk.

Hoe kan ik vergeling verkomen?
Geen verf op terpentine basis gebruiken, maar alleen op waterbasis (acryl)

6i © 2023